Menu
sluiten

Start’Up is de naam van de primingtechnologie die door SESVanderHave wordt toegepast op een aanzienlijk gedeelte van de suikerbietzaden.

Priming houdt in dat de suikerbietzaden ‘geactiveerd’ worden om op het veld sneller en gelijkmatiger te kiemen. Het zaad wordt eerst geschoond en daarna in speciaal daarvoor ontwikkelde installaties behandeld. Op die manier zijn de resultaten op het veld verbluffend:

1. De zaden kiemen sneller en de kiemkracht onder stressomstandigheden verbetert, waardoor de groeicyclus verlengd wordt.

2. De gelijkmatigere opkomst zorgt voor een meer uniforme grootte en vorm van de suikerbiet, waardoor rooien makkelijker wordt.

3. De veldopkomst is homogener, waardoor ook de onkruidbestrijding een pak efficiënter verloopt.

4. Al deze voordelen samen leiden tot waar het écht om draait: de opbrengst van een suikerbietenveld kan dankzij Start’Up tot 3% toenemen.

Een snelle veldopkomst

Aangezien Start’Up-zaden voorgekiemd zijn, komen ze op het veld sneller uit dan gewone, niet-behandelde zaden. Start’Up bewijst zijn waarde vooral bij moeilijke zaaiomstandigheden. Bij extreme koude, droogte of dichtslibbende gronden zullen de geprimede suikerbietzaden zelfs tot een week sneller kiemen dan gewone zaden.

Start’Up overtreft de concurrentie

Diverse onafhankelijke Europese onderzoeksinstituten hebben de goede prestaties van SESVanderHave’s primingstechniek onderzocht én vastgesteld. Van alle suikerbietenzadenproducenten komt Start’Up vaak als de beste primingstechniek naar voren.

Bert Vandenbussche, Project Leader Seed Technology bij SESVanderHave, beaamt de goede resultaten van Start’Up: “Elke suikerbietzadenproducent is met priming bezig, maar we mogen wel stellen dat SESVanderHave uitblinkt op alle vlakken. Dankzij ons gemotiveerde team van wetenschappers, die de geprimede zaden op de voet volgen, zorgt SESVanderHave voor uitstekende homogene resultaten, minder doorschieters en een excellente bewaarbaarheid. Onze Start’Up-technologie behoort dus tot de absolute wereldtop!”

Hoe sneller het plantje uit de grond komt, des te langer duurt de vegetatieperiode. Daarnaast is een snelle bodembedekking voor de jonge plantjes een goede garantie op veel zonlicht, een onontbeerlijke factor voor een goede groei. Deze twee factoren leiden rechtstreeks tot een hogere opbrengst. De groeikracht van de Start’Up-plantjes zal aanzienlijk toenemen, wat vooral in stressvolle situaties tot uiting komt. En zoals elke teler weet is dat een sleutelfactor voor het telen van succesvolle gewassen: jonge, gezonde suikerbieten zijn altijd beter gewapend om, vroeg in het seizoen, te vechten tegen slechte weersomstandigheden, ziektes en insecten.