Menu
sluiten

SESVanderHave is een toonaangevende wereldspeler in de sector van suikerbietzaad. Wij specialiseren ons in elk aspect van de productie van suikerbietzaden: van de ontwikkeling van nieuwe rassen tot de uiteindelijke afgewerkte blauwe zaden.

Toonaangevende wereldspeler

SESVanderHave is een toonaangevende wereldspeler in de sector van suikerbietenzaden. Wij specialiseren ons in elk aspect van de productie van suikerbietzaden: van de ontwikkeling van nieuwe resistenties en rassen tot de uiteindelijke afgewerkte blauwe zaden. SESVanderHave maakt sinds 2005 deel uit van de Florimond Desprez-groep, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in zaaizaden.

Het hoofdkwartier van SESVanderHave is gelegen in de Belgische suikerstad, Tienen. Daar bevindt zich ook één van de drie hoogtechnologische fabrieken waar onze suikerbietzaden bewerkt worden. De andere twee fabrieken bevinden zich in Kiev (Oekraïne) en Alexeyevka (Rusland).

Jaarlijks worden er meer dan anderhalf miljoen SESVanderHave-eenheden van elk honderdduizend zaden verkocht.

Wereldwijd verkoopt SESVanderHave 360 rassen en dat in meer dan vijftig landen. Elk van deze rassen wordt ontwikkeld rekening houdend met de noden van de afzonderlijke markten, waar ook ter wereld.

Oplossingen op maat

Dankzij ons wereldwijde netwerk van lokale agenten en filialen is SESVanderHave aanwezig in elk land waar er suikerbiet geteeld wordt. “Onze lokale collega’s zijn niet alleen verantwoordelijk voor de verkoop, maar houden ook nauw contact met de plaatselijke afzetmarkt, waardoor ze de behoeften en verwachtingen van de telers door en door kennen. Dat is een onmiskenbaar voordeel”, vertelt Bruno Vandamme, commercieel directeur van SESVanderHave.

Wereldwijd bestaan er grote verschillen in klimatologische omstandigheden, in grondkwaliteit en in ziekten en plagen die de suikerbiet bedreigen. Op één locatie kunnen de omstandigheden jaar na jaar wijzigen, bijvoorbeeld ten gevolge van de klimaatverandering of door het opduiken van nieuwe ziektes.

SESVanderHave biedt per regio variëteiten aan die het best aangepast zijn aan bodem en klimaat.

Van Japan tot de Verenigde Staten

De gematigde klimaatzone in West-Europa vormt de bakermat van de suikerbietteelt en van het succes van SESVanderHave. Tegelijkertijd boren we ook nieuwe markten aan. De jarenlange aanwezigheid in Oost-Europa, met de eigen lokale productiefaciliteiten, is hiervan het beste bewijs. Maar ook China, Japan, Noord-Afrika, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten worden alleen maar belangrijker als afzetmarkt. Daarnaast werpen de inspanningen van SESVanderHave voor de ontwikkeling van suikerbieten geschikt voor tropische gebieden - de ‘SESVanderHave Tropical Beet’ - hun vruchten af.

Lees hier alles over de ‘SESVanderHave Tropical Beet’.

Onze geschiedenis

SESVanderHave ontstond in 2005 door het samengaan van het Belgische SES Europe en het Nederlandse DJ VanderHave. Beide bedrijven kunnen profiteren van bijna 200 jaar ervaring en expertise in de suikerbietteelt.

Voor VanderHave gaat die geschiedenis terug tot in 1879, wanneer D.J. Vander Have in Zeeland een zaaizaadbedrijf opstartte. In 1941 werd gestart met de selectie en het kweekwerk van suikerbietzaad. In 1977 komt VanderHave volledig in handen van Cosun (SuikerUnie).

De fundamenten van SES Europe werden in 1948 gelegd met het ontstaan van de S.B.G.B. (Société Belge de Graine de Betterave Sucrière). Door de naoorlogse productie-, kwaliteits- en bevoorradingsproblemen met suikerbietzaden zagen de Belgische suikerfabrikanten zich genoodzaakt om zelf een zaadbedrijf op te richten.

Het bedrijf groeide en begon al snel aan haar internationale expansie. In 1972 fusioneerde de S.B.G.B. met een Italiaans zaadhuis en veranderde de naam in SES.

In 1987 werd SES overgenomen door de Britse multinational ICI, die in 1993 besloot om een aantal activiteiten - waaronder zaden - in een apart internationaal bedrijf, Zeneca, onder te brengen.

In 1996 fusioneren Zeneca en Cosun. Zo ontstond Advanta, ‘s werelds vijfde grootste zaadhuis.

In 2005 ten slotte verkocht Advanta haar suikerbietzadenactiviteiten aan de Franse Florimond Desprez-groep, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in zaden. Ook Florimond Desprez heeft een lange traditie die zes generaties teruggaat, tot 1830.

Zo ontstond SESVanderHave, een bedrijf dat zich 100% toespitst op suikerbietzaad.