Menu
sluiten

SESVanderHave is een competitieve, internationale speler in de suikerbietensector.

Een toonaangevende wereldspeler

SESVanderHave is een competitieve, internationale speler in de suikerbietensector. Wij zijn een unieke en toegewijde partner voor telers en industrie. Als suikerbietenexperts bestrijken we elke stap in het proces, van de veredeling van nieuwe variëteiten tot de commercialisering en distributie van onze blauwe suikerbietenzaden. Sinds 2005 maakt SESVanderHave deel uit van de Florimond Desprez groep, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in zaden.

De hoofdzetel van SESVanderHave is gevestigd in Tienen, de "suikerhoofdstad" van België, waar zich ook één van de vier fabrieken bevindt waar ons suikerbietenzaad wordt verwerkt. Onze andere fabrieken bevinden zich in Calignac (Frankrijk), Kiev (Oekraïne) en Alexeyevka (Rusland).

Sesvanderhave worldmap 2019

Elk jaar verkoopt SESVanderHave meer dan één miljoen eenheden van honderdduizend zaden per stuk. Wereldwijd verkoopt SESVanderHave zijn suikerbietenvariëteiten in meer dan 50 landen. Elk van deze variëteiten wordt ontwikkeld met het oog op de behoeften van de individuele markten, waar ook ter wereld.

Onze geschiedenis

SESVanderHave ontstond in 2005 toen Advanta zijn suikerbietenzaadactiviteiten verkocht aan de Florimond Desprez groep, het Belgische SES Europe en het Nederlandse DJ VanderHave.

De geschiedenis van VanderHave gaat terug tot 1879, het jaar waarin D.J. Vander Have een zaadbedrijf oprichtte in Zeeland. De selectie en veredeling van suikerbietenzaad begon in 1941. In 1977 werd VanderHave overgenomen door Cosun (Suiker Unie).

De basis van SES Europe werd gelegd in 1948 met de oprichting van S.B.G.B. (de Belgische Maatschappij voor Suikerbietenzaad - Société Belge de Graine de Betterave Sucrière). Als gevolg van problemen met de productie, kwaliteit en levering van suikerbietenzaad na de Tweede Wereldoorlog moesten de Belgische suikerfabrikanten een eigen zaadbedrijf oprichten.

Dit bedrijf groeide en begon snel internationaal uit te breiden. In 1972 fuseerde S.B.G.B. met een Italiaanse zaadfirma en veranderde haar naam in SES.

In 1987 werd SES overgenomen door de Britse multinational ICI, die in 1993 besloot verschillende activiteiten - waaronder zaden - onder te brengen in een afzonderlijke internationale onderneming met de naam Zeneca.

In 1996 fuseerden Zeneca en Cosun tot Advanta, het op vier na grootste zaadbedrijf ter wereld.

In 2005 verkocht Advanta zijn suikerbietenzaadactiviteiten aan de Florimond Desprez groep, een Frans familiebedrijf gespecialiseerd in zaden. Ook Florimond Desprez heeft een lange traditie die zes generaties teruggaat tot 1830. Bij de bovengenoemde overname in 2005 werd het merk SESVanderHave gecreëerd. Een merk met sterke fundamenten dat staat voor een bedrijf dat zich voor 100% richt op suikerbietenzaad en dat wordt beschouwd als een vertrouwde, ervaren en toegewijde partner voor boer en industrie.

Sesvanderhave sugar beet seeds company history timeline Sesvanderhave logo flags old historic ses ici