Menu
sluiten

05. Zaadproductie

Om de tijd tussen het eerste onderzoek naar de suikerbietvariëteit en de beschikbaarheid ervan voor telers te verkorten, begint de zaadpropagatie al tijdens de veldproeven. Dat houdt in dat we het suikerbietzaad op grote schaal beginnen te produceren voor de commercialisatie.

Stekbieten

SESVanderhave België suikerbieten zaadproductie groei stekbieten

In de maand augustus wordt het suikerbietzaad eerst in zanderige bodems geplant. Na enkele maanden groeien is het een kleine wortel of “stekbiet” geworden.

Vernalisatie

De suikerbiet is een tweejarige plant, wat betekent dat hij twee seizoenen nodig heeft om zijn levenscyclus te voltooien en zaad voort te brengen. Om de bloei in gang te zetten, heeft de plant een periode van koude nodig die vernalisatie genoemd wordt.

SESVanderhave België suikerbieten zaadverwerking vernalisatie

Selectie

Na deze vernalisatie worden de stekbieten manueel overgeplant naar zaadproductievelden waar de geselecteerde mannelijke en vrouwelijke planten gekruist worden om hybriden te produceren. Dat gebeurt vooral in Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, Turkije, Oekraïne, Rusland en de VS.

Bestuiving

SESVanderhave België suikerbieten zaadproductie bestuiving

De moeilijkheid van zaadproductie ligt in de bloeitijd van de mannelijke en vrouwelijke planten. Vroegbloeiende lijnen worden gesnoeid zodat ze op hetzelfde moment bloeien en de mannetjes de vrouwtjes kunnen bestuiven.

Oogst

De velden worden nauw in het oog gehouden voor vruchtbaarheid, irrigatie en gewasbescherming. Uiteindelijk worden de zaadjes van de vrouwelijke planten geoogst.

SESVanderHave suikerbietzaad - Zaadproductie veld Calignac oogst zaden
SESVanderHave suikerbietzaad - Zaadproductie veld Calignac geoogste zaden, gedroogd zaad
SESVanderHave suikerbietzaad - Zaadproductie veld Calignac oogst bietenzaad
SESVanderHave suikerbietzaad - Zaadproductie veld Calignac stekbieten