05. Zaadproductie
Zodra een nieuwe variëteit geregistreerd is en met succes de officiële variëteitsproeven heeft doorstaan, kunnen we het zaad produceren voor commercieel gebruik. Deze zaden worden behandeld in onze fabrieken, zodat ze klaar zijn om verkocht te worden aan de teler.
Van het zaaien van de stekken tot de oogst van onze zaden, ontdek hier het verhaal van onze productiecyclus van suikerbietenzaad!
De zaadvermeerdering begint tijdens het veldproefonderzoek om de tijd tussen het eerste onderzoek en de beschikbaarheid voor telers te verkorten. In deze stap van het proces beginnen we met de productie van onze zaden op grote schaal voor commercialisatie.
Stap 1: Stekbieten

Om te beginnen wordt er in augustus zaad geplant in zandgrond. Na een paar maanden groei staat deze kleine wortel bekend als een stekbiet.
Stap 2: Vernalisatie
Suikerbieten zijn een tweejarig gewas, wat betekent dat het twee seizoenen nodig heeft om zijn levenscyclus te voltooien en zaad te produceren. Om de bloei op gang te brengen, heeft de plant een koude periode nodig die vernalisatie wordt genoemd.

Stap 3: Selectie
Na de vernisalisatie worden de stekbieten met de hand overgeplant in zaadproductievelden waar de geselecteerde mannelijke en vrouwelijke planten gekruist worden om hybriden te produceren. De zaadproductievelden bevinden zich voornamelijk in
- Zuid-Frankrijk,
- Noord-Italië,
- Turkije,
- Oekraïne,
- Rusland en
- de VS.
Stap 4: Bestuiving

De moeilijkheid van zaadproductie ligt in de bloeitijd van de mannelijke en vrouwelijke planten. Vroegbloeiende lijnen worden geknipt zodat ze tegelijk bloeien en de mannetjes de vrouwtjes bestuiven.
De velden worden nauwlettend gecontroleerd op vruchtbaarheid, irrigatie en ongediertebestrijding.
Stap 5: Oogsten
Na de bestuiving, wanneer er zaden zijn gevormd op de vrouwelijke planten, worden de mannelijke planten (of de bestuivers) vernietigd. Als de zaden rijp zijn, worden de zaaddragers afgesneden en op het veld te drogen gelegd, tot ze uiteindelijk worden geoogst.



