Menu
sluiten

In 2016 huldigde SESVanderHave een nieuw R&D-onderzoekscentrum van 20 miljoen euro in – het ‘SESVanderHave Innovation Center’ (SVIC).

In aanwezigheid van 250 internationale klanten en wetenschappers werd het complex van 20 miljoen euro ingehuldigd door toenmalig federaal minister van Landbouw Willy Borsus. Het SVIC is nu één van de meest hoogtechnologische onderzoeksinstellingen ooit gebouwd in de suikersector. Het centrum omvat meer dan 13.000 m2 serres en 2000 m2 laboratoria.

Sneller, makkelijker, betrouwbaarder

Rob Van Tetering, CEO van SESVanderHave, legt uit waarom het SVIC zo belangrijk is voor het bedrijf: “Landbouwers in meer dan vijftig landen, van Rusland tot Amerika, telen onze suikerbietzaden. Die geografische verspreiding beïnvloedt onze suikerbietrassen. We spreken dan over onder meer verschillen in klimaat, grondsoorten en ziektes. In het SVIC kunnen we al deze factoren tot in het kleinste detail analyseren en tegelijkertijd een pasklare oplossing bieden. Daarnaast kunnen we – onafhankelijk van het weer of van de seizoenen – het klimaat van elk onderzoekscompartiment in het SVIC afzonderlijk sturen. Zo groeien onze jonge plantjes homogener op en worden ze niet ‘gestoord’ door de grillen van het weer. Dankzij de nieuwe technieken die we in het SVIC gebruiken kunnen we nóg sneller en nóg meer jonge plantjes onderzoeken: zo kunnen we bijna dubbel zo snel nieuwe rassen ontwikkelen en dat maakt een enorm verschil.”

Ontdek in de video hieronder hoe onze hightech automatiseringslijn onze capaciteit in het SVIC aanzienlijk verhoogt – en dus ook onze kansen om de beste nieuwe plantjes te ontdekken.

Investering van 20 miljoen euro

Het SVIC is vier voetbalvelden groot. Het beschikt over 13,000 m2 serres en bijna 2000 m2 laboratoria, en het is de nieuwe thuis van verschillende onderzoeksafdelingen, zoals de breedingafdeling en het ziekte-onderzoekslabo.

Dit zijn de afdelingen die het meeste plaats nodig hebben, omdat net zij heel veel plantjes moeten kunnen onderzoeken in een klimaatgecontroleerde serre. Daarom is het hele complex ook zo groot. In beide gevallen voeren de teams tot drie keer meer tests uit. Dat komt het onderzoekswerk alleen maar ten goede: want hoe meer plantjes ze kunnen onderzoeken, hoe kwalitatiever het resultaat.

Sesvanderhave innovation plant breeding svic 19

Suikerbietenonderzoek 2.0

Het SVIC staat voor toptechnologie onder glas. Het is een van de meest innovatieve serres en laboratoria in onze sector. Een groot deel van deze investering gaat dan ook naar de allernieuwste en hoogtechnologische onderzoeksmethodes. De automatisering van verschillende procedés zorgt ervoor dat we sneller kunnen werken. Dankzij de innovatieve biotechnologiemethodes kunnen we zelfs het DNA van de suikerbiet helemaal ontleden om gerichter onderzoek te kunnen doen. Dit is suikerbietenonderzoek 2.0.

Toptechnologie en ecologie gaan hand in hand

Het SVIC is ook een schoolvoorbeeld van ecologisch verantwoord ondernemen. “Ik kan dit het best aantonen met enkele indrukwekkende cijfers”, vertelt CEO van Tetering. “Het SVIC vangt meer dan 8 miljoen liter regenwater op, dat we kunnen hergebruiken om onze planten water te geven. De LED-lampen die we gebruiken zijn tot 400% zuiniger dan traditionele lampen. Bovendien vinden we het ook erg belangrijk dat de omgeving zo weinig mogelijk last ondervindt van onze serre: dankzij verduisterende schermen beperken we de lichtpollutie tot een absoluut minimum.”

Vertrouwen in de toekomst

Dankzij dit hoogtechnologisch complex kan SESVanderHave haar onderzoek verder perfectioneren. Van Tetering: “Het SESVanderHave Innovation Center is van cruciaal belang voor onze onderneming en de suikerindustrie. Het vergroot onze capaciteiten waardoor we sneller nieuwe en betere rassen op de markt kunnen brengen: suikerbieten met een hogere opbrengst en een betere ziekteresistentie die minder afhankelijk zijn van pesticiden. Het SVIC toont aan dat SESVanderHave gelooft in de suikerbiet.”

SESVanderHave Suikerbietzaad - Technische fiche SVIC

Technische fiche

Download