Menu
sluiten

Om het maximale rendement uit uw teelt te halen moet uw suikerbietzaad met de allerhoogste zorg behandeld worden. Een optimale bescherming van uw teelt is immers heel belangrijk. Eén van de grootste bedreigingen voor uw teelt zijn ziektes.

SESVanderHave suikerbieten - ziekte rhizomanie wortel symptoom wortelharen

Rhizomanie

Rhizomanie, één van de belangrijkste ziekten bij de suikerbiet, wordt veroorzaakt door een virus (Beet Necrotic Yellow Vein Virus) dat op de biet wordt overgedragen door een parasiet van de wortelharen (Polymyxa betae).

SESVanderHave suikerbieten - plaag Nematoden - BCA - bietencystenaaltjes - aaltjes witte worm

Nematoden

Het witte bietencystenaaltje Heterodera schachtii is een witachtige worm van ongeveer 1 mm lang die zich in de grond verplaatst. Hij kan zich vasthechten aan de wortel van de suikerbiet en zich voeden met de inhoud van diens cellen. Dit leidt soms tot de woekering van wortelharen ten koste van de biet.

SESVanderHave suikerbieten - ziekte rhizoctonia wortelrot

Rhizoctonia

Rhizoctonia-wortelrot wordt veroorzaakt door de grondschimmel Rhizoctonia solani. Deze ziekte veroorzaakt een donkerbruine verrotting van de wortel en van de wortelhals van de suikerbiet.

SESVanderHave suikerbieten - ziektes en plagen vergelingsziekte vergeeld veld

Bladluizen / vergelingsziekte

De vergelingsziekte van bieten wordt veroorzaakt door virussen die aan de suikerbiet worden doorgegeven via de bladluizen.

SESVanderHave suikerbieten - bladziektes suikerbietblad vlekken

Bladziekten

Tot deze categorie behoren ziekten veroorzaakt door schimmels die het suikerbietblad aantasten en waarvan de symptomen zich meestal openbaren vanaf de zomer (in het begin voor cercospora en meeldauw, wat later voor ramularia en roest) tot de oogst.

SESVanderHave suikerbieten - ziektes SBR (Syndrome de Basse Richesse) - lancetvormige bladeren

SBR (Syndrome Basses Richesses)

SBR (Syndrome Basses Richesses) is een ziekte van de suikerbiet die wordt veroorzaakt door twee bacteriën die door een bladsprinkhaan worden overgedragen.

SESVanderHave suikerbieten - ziektes en plagen Meloidogyne chitwoodi RKN - wortelknobbelaaltjes

Wortelknobbelaaltjes

Wortelknobbelaaltjes zijn wijdverspreide plantenparasieten die aanzienlijke schade veroorzaken aan aardappel, wortel, of schorseneer.